Daha İyisi Mümkün Kastamonu
İSMET ÖZEL ve İNCİ TEPESİ

İSMET ÖZEL ve İNCİ TEPESİ

Kastamonu

14 Ekim 2020

1

;

Şehrin kimliği belki de şehrin hikâyelerinde, yaşanmışlıklarında saklıdır.

Belki de şehrimizin hikâyelerini de sandukalardan çıkarmanın vaktidir artık.
Görünür, göz önünde hikâyeler ile süslemeliyiz güzelim şehrimizi.
 
İşte size sandukalarımızda gizli naftalin kokulu hikâyelerden sadece biri.
 
 

İsmet Özel’in Abdülhak Hamit ( Çatlak Kapı) ilkokulunu bitirdiğinde çektirdiği mezuniyet fotoğrafı

Siz Kendinizi nasıl tanımlıyorsunuz? sorusuna
“Ben Arap komiserin oğluyum. Benim babam 1955 yılında Baş komiserlikten Kastamonu’da emekli oldu. Ben de Kastamonu’da Abdülhak Hamit İlkokulunu bitirdim. Bir şairin adını taşıyan ilkokuldan mezunum. Hayatta hiçbir şey tesadüf değildir. Bir şairin adını taşıyan okuldan mezun olmam gibi.” diye cevap veren şairin adı İsmet Özel.

 



Fotoğrafta (Sağdan Sola); M. Zeki Karaman ( Din Kültürü Öğretmeni), İsmail Turp ( Makine Mühendisi ), Prof.Dr. İsmail Kara ( Akademisyen ), İsmet Özel ve Prof. Dr. Yaşar Yetişken'i ( Akademisyen ) görüyorsunuz. Rahmetli Hacı Mehmet Yetişken'in Aktekke Mahallesindeki malikânesinde et ekmeği yerler iken. İşte 1980 li yıllarda İsmet Özel ile et ekmeği yemişliği olan Zeki Karaman Hoca düşürdü aklımıza kurdu.

" İsmet Özel'in içinde İnci tepesinin, bakırcılar çarşısının geçtiği şiiri var. İlkokulu Kastamonu'da okumuş."

 


" Külden bir ağzım vardı mermilerden önce
çanların saçlarıma değdiği yerde ulurdu
Mori, bakırcı çarşısı, incitepe
ağzımın üniformasına sokulurdu.

 Şiirin peşine düşünce bulduk Mori’yi yani rahmetli Muharrem Şimşek ağabeyi. İsmet Özel’in çocukluk arkadaşını. Tanıştık, dost olduk, çok şey dinledik, öğrendik.



İsmet Özel ‘Esenlik Bildirisi’ isimli şiirinde adeta bir şehir ancak Kastamonu ise şehirdir diyor.

“Bir şehrin urgan satılan çarşıları kenevir
Kandil geceleri bir şehrin buhur kokmuyorsa
Yağmurdan sonra sokaklar ortadan kalkmıyorsa
O şehirden öç almanın vakti gelmiş demektir.”

Neyse ki kıymetli Erol Erdoğan ve Hüseyin Akın el verdiler bize. Ayşe Olgun Hanımın özenli işçiliği ile Yenişafak Gazetesinin bir Pazar ekinde yer aldı İsmet Özel'in Mori'si ve İnci Tepesi.
https://www.yenisafak.com/hayat/ismet-ozelinmorisiyim-3163828

 http://www.ayseolgun.com/ismet-ozelin-morisiyim/
 

İsmet Özel, takvimler İstiklâl Marşının kabul edildiği 12 Martı gösterdiğinde Türkiye’nin dört bir yanından gelen sevenleri ile Nasrullah Camii’nde Mevlid-i Şerif okuyor ve hep birlikte ayağa kalkarak İstiklâl Marşımızın on kıtasını kendi üslubu ile ayakta okuyorlar. İstiklal Marşı Derneğinin bu etkinliği bize Mehmet Akif'i, Nasrullah Camiini tekrar hatırlatıyor.
 


 

Rıfat Ilgaz’ın, Oğuz Atay’ın, Orhan Şaik Gökyay’ın, Behçet Necatigil’in, İsmet Özel’in ve daha nice şair, yazar, paşa ve devlet adamı, hattatının olduğu bu şehirde yaşanmışlıkları, hatıraları görünür hâle getirmeliyiz.
 
GELENEKSEL İSMET ÖZEL İNCİTEPESİ ŞİİR ETKİNLİĞİ
 
Belki İnci tepesinde “Geleneksel İsmet Özel-İnci tepesi Şiir Dinletileri” etkinliğini başlatabilir, Ulusal ve Uluslararası şairleri davet edebilir, sokak sağlıklılaştırılması yapılmış, yeniden bakırcı ustalarının hayat bulduğu bakırcılar çarşısını belki ahşap, el oyması ürünlerin teşhir edildiği küçük dükkanlar ile zenginleştirerek Kastamonu dışından gelenlere şehrin rûhu ile birlikte sunabiliriz.
 
“Şurası İsmet Özelin okuduğu okul. Burası Rıfat Ilgazın Hababam sınıfına esin kaynağı olan yer. İşte köşe başında duran şiiri de şuracıkta buyrun beraber okuyalım.”
 
Şehirde yaşayanlar hayatın keşmekeşi içerisinde şehrin ruhundan haberdar olamayabilir. Bu konular yerleşik halkın pek ilgisini de çekmeyebilir. Ama dışarıdan gelen insanın Kastamonu’da dinlendiği, gezdiği günlerde Kastamonu’da duymak, görmek, hissetmek isteyeceği şey şehrin ruhu, kimliği, yaşanmışlıkları olacaktır.
 
Kim bilir? Belki bir gün işe İnci Tepesinin adını geri vermekle başlar ve sandukadaki naftalin kokulu hikayeleri şehrin sokaklarına, çarşılarına birer takı gibi takarız.


 

 




Diğer yazılar için tıklayınız...

ETİKETLER: İSMET ÖZEL KASTAMONU MORİ BAKIRCILAR ÇARŞISI ARAP KOMİSERİN OĞLU İNCİ TEPESİ ESENLİK BİLDİRİSİ

1 YORUM

  • Logo

    Ömer Faruk Akyol

    Seyrangah her insanın görme özelliği olan bakış açısı izleyebileceği bir bakış açısını ifade ederken, İnci Tepsi şiirdir, edebiyattır, İsmet Özel'dir, ruhtur, anlamdır.

    16 Ekim 2020 11:16

    fatih köse

    FATİH KÖSE

    Katkınız için teşekkürler.

    16 Ekim 2020 16:21

YORUM YAP

E-mail adresiniz yayınlanmayacaktır.

DİĞER İÇERİKLER

X